ویتامین D برای بالابردن ایمنی بدن لازم است، خودسرانه نخورید
به گزارش چاپار بلاگ، خبرنگاران/اصفهان ویتامین D یا ویتامین آفتاب، یکی از ویتامین های ضروری برای بدن است که با بالابردن سیستم ایمنی، سدی برای مقابله با ویروس ها ایجاد می نماید، اما مصرف بی رویه این ویتامین بسیار خطرناک است و مسمومیت با آن ممکن است، قلب و کلیه ها را از کار بیندازد.
کروناویروس سه هفته ای است که ایران را در تب و تاب فرو برده و هر روز در مورد این ویروس و این بیماری نوظهور بمباران خبری می شویم. حالا در جدیدترین اخبار به مردم هشدار می دهند که پایین بودن سطح ویتامین دی بدن، عاملی برای ابتلا به این ویروس مرموز است، اما افراد ممکن است بدون مطالعه و با مصرف خودسرانه و بی رویه این ویتامین به بدن خوب آسیب بزنند.
به راستی داستان ویتامین دی و ابتلا به کرونا چیست؟
به گزارش خبرنگاران، ویتامین D یا ویتامین آفتاب، یک ویتامین محلول در چربی است که به وسیله تنظیم هوموستاز کلسیم و فسفات نقش مهمی در متابولیسم استخوان ایفا می نماید. تحقیقات نشان می دهد، ممکن است این ویتامین در تنظیم سیستم ایمنی نیز نقش مهمی داشته باشد، میزان انسولین خون را تنظیم می نماید و موجب کنترل دیابت می گردد، عملکرد ریه ها و سلامت قلبی و عروقی را حمایت می نماید و بر روی ژن هایی که در رشد سرطان نقش دارند، اثر می گذارد.
ویتامین D در اثر قرار دریافت در معرض نور خورشید توسط بدن فراوری می گردد، اما در بعضی مواد خوراکی همچون ماهی روغنی، تخم مرغ، لبنیات و مواد غذایی غنی شده نیز یافت می گردد.
حالا سازمان بهداشت جهانی در یافته های خود هشدار می دهد که کمبود این ویتامین ممکن است خطر عفونت کرونا ویروس جدید را افزایش دهد، اما از سویی دیگر از مردم می خواهد از مصرف خودسرانه این ویتامین بپرهیزند.
سویه جدید کروناویروس که اکنون کووید-19 نام دارد و از ووهان چین سرچشمه گرفته، باعث ایجاد مسائل بهداشتی و تنفسی و در بعضی موارد مرگ بیمار می گردد. کارشناسان می گویند کروناویروس یک بیماری عفونت تنفسی است و علائمی شبیه به آنفلوآنزا یا سرماخوردگی دارد. ممکن است تعجب کنید که چگونه این مسئله با کمبود ویتامین D مرتبط است.
مطالعات مشاهده ای گذشته و اخیر، رابطه بین عفونت های دستگاه تنفسی مانند برونشیت یا سرماخوردگی و کمبود ویتامین D را نشان داده است. ویتامین D گذشته از سالم و قوی نگه داشتن استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز برعهده دارد. یک سیستم ایمنی قوی می تواند با اثر بخشی بیشتر با باکتری ها و ویروس های بیماری زا مبارزه کند.
مطالعات نشان می دهد که ویتامین D به طور مستقیم با سلول های مسئول مبارزه با عفونت در تعامل است. به همین دلیل محققان نتیجه می گیرند که کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به عفونت ویروس را افزایش دهد.
با این حال سازمان بهداشت جهانی هشدار می دهد که مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین D در مدت طولانی می تواند باعث تجمع کلسیم در بدن و منجر به هیپرکلسمی گردد، شرایطی که می تواند استخوانها را تضعیف کند و به قلب و کلیه ها آسیب برساند.
میزان مناسب ویتامین دی در بدن بین 50 تا 70 است
سیدمرتضی صفوی- متخصص تغذیه و علوم غذایی در این خصوص به خبرنگاران، گفت: اصل ویتامین دی در اثر قراردریافت در معرض نور خورشید توسط بدن ساخته می گردد و در خوراکی های دریایی مانند ماهی و میگو به وفور و بعضی سبزیجات و لبنیات به میزان اندک یافت می گردد.
وی اضافه نمود: به دلیل اینکه میزان دریافت این ویتامین به وسیله خوراکی هایی مانند ماهی و میگو که مملو از ویتامین دی هستند کم است، بنابراین به صورت مکمل برای کسانی که دچار کمبودند، استفاده می گردد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مکمل های ویتامین دی به صورت قرص های خوراکی و داروی تزریقی در دسترس هستند، توضیح داد: این مکمل در دوزهای مختلف تجویز می گردد که امروزه به صورت یک عدد قرص 50 هزار واحدی بنا به تشخیص پزشک، به صورت هفتگی، دوهفته یکبار و یا ماهی یکبار تجویز می گردد.
این متخصص تغذیه و علوم غذایی تاکید نمود: میزان مناسب ویتامین دی در بدن بین 50 تا 70 است، به این معنی که کمتر از 50، احتیاج به مصرف مکمل دارند و هرچه میزان ویتامین دی بدن از 50 کمتر باشد احتیاج به مصرف بیشتر می گردد که بر اساس تجویز پزشک انجام می گردد.
صفوی در مورد تفاوت قرص خوراکی با داروی تزریقی ویتامین دی، گفت: قرص و آمپول این مکمل تفاوتی ندارند و تنها میزان جذب به وسیله تزریق سریعتر است و برای کسانی که از کمبود شدید این ویتامین رنج می برند توصیه می گردد، درحالیکه تاثیر هر دو نمونه دارو یکسان است.
وی با تاکید براینکه ویتامین دی برای بالابردن سیستم ایمنی بدن لازم است، اما از مصرف خودسرانه این ویتامین باید اجتناب کرد، اعلام نمود: مصرف زیاد ویتامین دی به دلیل اینکه محلول در چربی است، منجر به مسمومیت در کبد می گردد و به قلب و کلیه آسیب می زند باید حتما بر اساس توصیه پزشک مصرف گردد.
صفوی با اشاره به تحقیقات پزشکی اظهار کرد: کمبود ویتامین دی ایمنی بدن را پایین می آورد و تحقیقات نشان داده اغلب کسانی که به دلیل کرونا فوت شده اند، میزان ویتامین دی پایین تری داشته و این نشان دهنده این است که کمبود ویتامین دی امکان بالقوه ابتلا به کروناویروس را تشدید می نماید.
منبع: خبرگزاری ایسنا