گامت ماهی آزاد با استفاده از فناوری سلول های بنیادی فراوری شد

به گزارش چاپار بلاگ، برای نخستین بار در کشور با استفاده از فناوری سلول های بنیادی گامت ماهی آزاد توسط محققان دانشگاه امیرکبیر فراوری شد.

گامت ماهی آزاد با استفاده از فناوری سلول های بنیادی فراوری شد

به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران به نقل از دانشگاه تربیت مدرس ، سمانه پورسعید دانش آموخته مقطع دکتری این دانشگاه که این پروژه را در قالب رساله تحقیقاتی وی و با هدایت محمد رضا کلباسی عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، به نتیجه رسیده است، با اشاره به اینکه بسیاری از ماهیان به ویژه گونه های مالی به دلیل برداشت بی رویه از منابع آبی، آلودگی آب ها و تخریب زیستگاه ها و مناطق تخم ریزی در معرض خطر تهدید یا حتی انقراض قرار گرفته اند، گفت: این امر بسیاری از محققان را به دنبال یافتن روش هایی برای جلوگیری از وقوع این رویداد مخرب ملزم ساخته است.

وی اضافه کرد: در این راستا روش های نوین بر پایه زیست فناوری سلولی، برای نیل به اهداف مختلف از جمله حفظ ذخایر ژنتیکی گونه های در معرض تهدید توسعه یافته است؛ که در آن ها به طور عمده از سلول های بنیادی استفاده می گردد.

پورسعید با اشاره به انجام کار تیمی در این پروژه علمی گفت: در راستای حفاظت از گونه ارزشمند مالی و در شرف انقراض ماهی آزاد دریای خزر، پژوهشگران دانشکده علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس با همکاری مشترک محققان پژوهشکده سلول های بنیادی پژوهشگاه رویان و دانشگاه علوم و تکنولوژی دریایی توکیو برای نخستین بار در کشور پیروز شدند به وسیله کشت سلول های بنیادی اسپرماتوگونی ماهی آزاد دریای خزر و پیوند درون صفاقی این سلول ها به لاروهای قزل آلای رنگین کمان، ماهی کایمر فراوری نمایند. کایمر به موجودی اطلاق میگردد که سلول هایی با ترکیب ژنتیکی متفاوت در آن موجود حضور دارند. به عبارت دیگر قسمتی از سلول های موجود کایمر مشتق از سلول های داخلی میزبان و بخش دیگر مشتق شده از موجود دیگر است.

دانش آموخته دانشگاه با اشاره به اینکه در سال های اخیر ذخایر این گونه ارزشمند دریای خزر بشدت کاهش یافته و امکان صید مولدین و تکثیر مصنوعی آن جهت رهاسازی به دریا و حفظ ذخایر آن محدود شده است، اضافه کرد: با پیوند سلول های بنیادی اسپرماتوگونی این ماهی به ماهی قزل آلای رنگین کمان به روش غیر مستقیم از ذخایر ژنتیکی این گونه با ارزش محافظت خواهد شد. به عبارت دیگر با این فناوری ماهیان کایمر قزل آلایی ایجاد شده اند که بجای گناد خود پس از بلوغ، تخمک و اسپرم ماهی آزاد دریای خزر را فراوری می نماید. بدین طریق با تکثیر ماهیان کایمر در بازه زمانی کوتاه تر می توان به تعداد قابل ملاحظه ای بچه ماهی آزاد که گونه مناسبی برای پرورش در قفس در دریای خزر محسوب می گردد، دست یافت.

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 16 اردیبهشت 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: chaparblog.ir شناسه مطلب: 3091

به "گامت ماهی آزاد با استفاده از فناوری سلول های بنیادی فراوری شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گامت ماهی آزاد با استفاده از فناوری سلول های بنیادی فراوری شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید