روی خوش زنان به فعالیت های ورزشی
به گزارش چاپار بلاگ، اکنون ورزش در میان زنان به ویژه زنان خانه دار به صندلی قابل قبولی رسیده است. گسترش فضاهای ورزشی و ارائه برنامه ها از سوی مسئولان مرتبط سبب شده زنان بسیاری به ورزش روی آورند.
خبرنگاران آنلاین- نجمه احمدبیگی: اهمیت زنان به فعالیت های ورزشی تاثیر بسیاری روی دیگر اعضای خانواده خواهد گذاشت و می تواند آنها را نیز به سمت ورزش سوق دهد. بنابراین آنان نقش مهمی در ترویج ورزش و فراهم کردن بستری برای سلامتی و شادابی در جامعه به عهده دارند. در خصوص ورزش و فعالیت های ورزشی زنان با مهین فرهادی زاد، معاون توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان گفت وگو نموده ایم:
- برای نهادینه کردن ورزش زنان در خانواده ها چه اقداماتی اجرا شده است؟
از آنجا که سلامت جامعه مورد توجه ورزش کشور است، سلامت زنان نیز بسیار مهم است. به همین دلیل جشنواره های متعدد ورزشی برای حضور مادران و زنان با هدف فرهنگ سازی در استان های کشور برگزار می گردد. طرح های مختلفی از سوی معاونت توسعه ورزش بانوان و معاونت ورزش همگانی برای حضور خانواده ها با موضوع زنان در استان های کشور در حال برگزاری است. مادران نقش الگویی بسیار مهمی در تربیت فرزندان دارند، مادرانی که انجام فعالیت های ورزشی را در برنامه روزانه خود گنجانده اند، همین نقش را به فرزندان خود نیز منتقل می نمایند. بنابراین بخش مهمی از برنامه های ورزشی و جشنواره های فرهنگی با حضور مادران و دختران و حضور خانواده مانند پیاده روی های ورزشی انجام می گردد.
- ورزش در میان زنان خانه دار چه صندلیی دارد؟
اکنون ورزش در میان زنان به ویژه زنان خانه دار به یک صندلی قابل قبولی رسیده است. هر چند هنوز هم افرادی هستند که با ورزش کردن بیگانه اند و هیچ گونه فعالیت ورزشی ندارند. به طور طبیعی یک زن خانه دار برای انجام وظایف روزانه بدون خستگی نیازمند آمادگی جسمانی مناسب است. از نظر روانی نیز باید شاداب و سرحال باشد. در یک جمله؛ یک زن خانه دار باید یک خانم سالم و با نشاط باشد. برای آن که این توانایی را داشته باشد، لازم است در برنامه روزانه خود فعالیت های ورزشی را بگنجاند. پس یا به طور انفرادی و با تنظیم برنامه در خانه به انجام فعالیت ورزشی بپردازد یا همراه با سایر افراد علاقه مند در سالن ها و میادین ورزشی به انجام فعالیت تمرینی روی بیاورد. بنابراین زنان خانه دار برای آن که پرنشاط باشند. باید به انجام فعالیت های حرکتی روی آورده و در برنامه های ورزش همگانی شرکت نمایند.
- چند درصد جمعیت کشور ورزش می نمایند؟
براساس آخرین اطلاعات به دست آمده از سوی مرکز آمار ایران 51 درصد مردم اعم از زنان و مردان از رده سنی 15 سال به بالا به فعالیت های بدنی می پردازند و 49 درصد از مردم هیچ گونه فعالیت ورزشی ندارند. البته همان 51 درصد هم با یک میزان به فعالیت ورزشی نمی پردازند. برخی یک روز در هفته، تعدادی 2 روز در هفته و برخی نیز 3 روز در هفته ورزش می نمایند. همچنین چگونگی انجام فعالیت ها مهم است. با قبول حضور نیمی از مردم در انجام فعالیت های ورزشی، باید بپذیریم که نیمی دیگر هیچ فعالیتی ندارند و این خوب نیست.
- وزارت ورزش در استان ها برنامه و طرح خاصی برای ورزش همگانی دارد؟
طرح های ورزشی همگانی که از سوی معاونت ورزش همگانی برای استان ها از جمله استان تهران به اجرا در می آید، هم بانوان و هم مردان را شامل می گردد. این طرح ها شامل طرح فجر تا نوروز است که اخیرأ به استان ها ابلاغ شده است. طرح جام خوشه چین، جشنواره های پیاده روی خانوادگی و بسیاری طرح ها مختلف که به مناسبت های مختلف اجرایی می گردد نیز جزو برنامه ای ما است.
در بخش ورزش همگانی طرح های خاصی را برای ورزش زنان داریم. سنجش قامت زنان روستایی، طرح پیرامید خورشید و دختران، پایش تندرستی دختران، اوقات فراغت ویژه بانوان، 30 دقیقه تا نشاط و تندرستی بانوان و طرح ملی پارک گام، 6 طرح ملی است که در طول سال اجرا می گردد.
- بیشتر این طرح ها اجرایی شده است؟
نه، برخی قرار است از سال آینده اجرایی گردد. در طرح غنی سازی اوقات فراغت، با توجه به ظرفیت هر استان فعالیت های گردشگری را راه اندازی کردیم به عنوان نمونه در استان های ساحلی، گردشگری ساحلی، استان های کویری، ورزش در کویر و در استان های جنگلی یا کوهستانی نیز ورزش در جنگل یا کوهستان را داریم که این طرح قرار است از سال آینده اجرایی گردد. جدیدترین این طرح ها نیز که در حال برگزاری در سراسر کشور است، طرح از فجر تا نوروز هست. برگزاری کارگاه های آموزشی پیرامید (یک رشته ذهنی و گروهی با موزیک است) از دیگر طرح های ملی وزارت ورزش و در بیشتر استان اجرا شده است. این طرح با هدف اشتغالزایی و به کارگیری فارغ التحصیلان تربیت بدنی و علوم ورزشی و برگزاری افتتاحیه و اختتامیه های مسابقات کشوری و بین المللی در بخش مردان و زنان برگزار می گردد.
- در خصوص طرح سنجش ساختار قامتی زنان روستایی شرح بدهید؟
طرح سنجش ساختار قامتی زنان روستایی از طرح های بسیار خوبی بود که تا به امروز اجرا شده است در این طرح ناهنجاری هایی که ناشی از ضعف عضلانی بود، در زنان شناسایی شد و بعد کلاس هایی برای آنها با حضور اساتید فن برگزارکردیم. در واقع کارشناسان استانی برای این طرح دعوت شدند و تمرین های مختلف با پوسترها و سی دی های آموزشی به کارشناسان داده شد. پس از سنجش وقتی معین شد فرد دچار کدام ناهنجاری هست به وسیله تمرینات مختلف ناهنجاری های او درمان می گردد.
طرح دیگر ارتقای توانایی های مربیان آمادگی جسمانی به بحث سنجش ساختار قامتی زنان است. یعنی همه مربیان آمادگی جسمانی این توانایی را داشته باشند که بحث سنجش قامت را انجام دهند. این طرح هم اجرایی نشده است و با هماهنگی فدراسیون همگانی و پزشکی ورزشی از سال آینده اجرا خواهد شد.
- ورزش مطالبه زنان امروزی است
- تدارک ویژه برای توسعه ورزش در میان زنان