برندگان نوبل علمی چه کسانی بودند؟
به گزارش چاپار بلاگ، وب سایت گجت نیوز - مصطفی معصوم پور: بار دیگر در اوایل ماه اکتبر شاهد برگزاری بزرگترین رویداد علمی دنیا بودیم. برندگان خوش شانس و البته شایسته جایزه نوبل 2016 در بخش های فیزیک، شیمی و پزشکی معرفی شدند که بیشتر آنها از قاره اروپا بودند و قاره آسیا نیز در این بین یک نماینده داشت.
همزمان با اوایل ماه اکتبر یعنی سالگرد درگذشت آلفرد نوبل، آموزشگاه سلطنتی علوم سوئد مراسم نوبل 2016 را برگزار کرد و در میان برندگان خبری از آمریکایی ها و آفریقایی ها نبود.
جوایز سال جاری به اروپایی ها رسید و تنها یک ژاپنی به عنوان نماینده آسیا پیروز به دریافت نوبل 2016 شد تا قاره کهن نیز در این مراسم به افتخار نماند. مراسم سال جاری و معین شدن برندگان با نکات جالبی همراه بود که مرور آنها خالی از لطف نیست.
جایزه نوبل پزشکی 2016
یوشینوری اوسومی از کشور ژاپن تنها نماینده غیر اروپایی در میان برندگان نوبل سال جاری بود که به دلیل تحقیقات در زمینه مکانیزم های بازسازی سلولهای بدن یا اتوفاژی این افتخار را کسب کرد. برنده شدن یک ژاپنی آن هم به تنهایی از نکات قابل توجه نوبل پزشکی به شمار می رود.
اوسومی تحقیقات خود را از چندین سال پیش شروع کرد و به این نتیجه رسید که سلولهای بدن انسان سم زدایی نموده و خود را درمان می نمایند. سال هاست که دانشمندان و پزشکان به دنبال کشف مکانیسم اتوفاژی و پروتئین های دخیل در آن هستند که یوشینوری اوسومی نیز یکی از پیشتازان این مسئله بود و خاتمه پیروز شد صد و هفتمین جایزه نوبل پزشکی را از آن خود کند.
از سال 1901 تا کنون 107 جایزه نوبل در حوزه پزشکی اعطا شده و 12 زن پیروز شده اند به این افتخار دست پیدا نمایند. همچنین تاکنون 38 جایزه پزشکی تنها به یک نفر تعلق گرفته و در سایر موارد این جایزه به طور مشترک به چند دانشمند رسیده است.
فردریک بانتینگ با 32 سال سن و به دلیل کشف انسولین در سال 1923 به عنوان جوانترین برنده نوبل پزشکی شناخته شده و پیتون روز 87 ساله نیز مسن ترین برنده نوبل تا کنون است. پیتون روز در سال 1966 به دلیل کشف ویروس های ایجاد نماینده تومور پیروز به کسب نوبل شد.
نوبل پزشکی در سال گذشته به ویلیام کمپل از ایرلند و ساتوشی اومورا از ژاپن و یویوتو از چین رسید. این سه دانشمند در زمینه درمان عفونت ناشی از انگل کرم های گرد و درمان مالاریا به کشفیاتی رسیده بودند و به همین خاطر شایسته کسب جایزه نوبل شدند.
جایزه نوبل فیزیک 2016
از دید کارشناسان و دانشمندان، نوبل فیزیک را می توان مهم ترین بخش این مراسم دانست. سال جاری سه دانشمند از بریتانیا به نام های دیوید تولس، دانکن هالدان و مایکل کاستلریتز برای کشف نظری مراحل توپولوژیک یک ماده توانستند برنده جایزه نوبل 2016 فیزیک شوند. این دانشمندان پیروز شدند رفتار غیرمنتظره ای را از مواد جامد کشف نمایند و درک جدیدی را از جهانی ناشناخته ارائه دادند که در آن ماده حالت های عجیبی را به خود می گیرد. این سه دانشمند بریتانیایی برای این تحقیقات از مفاهیم توپولوژیکی در فیزیک استفاده کردند.
جایزه نوبل فیزیک در سال 2015 به تاکاگی کاجیتا از ژاپن و آرتور بی مک دونالد از کانادا به دلیل کشف نوسانات نوترینو رسیده بود. این جایزه به عنوان معتبرترین جایزه در حوزه فیزیک محسوب شده و هر ساله در استکهلم سوئد برگزار می گردد و یک مدال طلا به همراه دیپلم افتخار به برندگان اعطا خواهد شد.
از سال 1910 تا کنون 109 جایزه نوبل فیزیک اعطا شده که در این میان 47 نوبل برنده انفرادی داشته و در سایر موارد مشترک بوده است. جان باردین تنها دانشمندی است که پیروز شده دو بار این جایزه را دریافت کند. ماری کوری و ماریا ژئوپرت مایر هم به عنوان تنها زنانی شناخته می شوند که این جایزه مهم را از آن خود کردند. میانگین سنی برندگان نوبل فیزیک در طول دوره های گذشته 55 سال بوده است.
جایزه نوبل شیمی 2016
سه دانشمند اروپایی افتخار کسب جایزه نوبل 2016 در بخش شیمی را نصیب خود کردند. ژان پیر ساونج شیمیدان مطرح فرانسوی، برنارد فرینگا شیمیدان هلندی و فریزر استادرت از اسکاتلند به دلیل سنتز ماشین آلات مولکولی پیروز به دریافت این جایزه شدند. این دانشمندان تحول بزرگی را در ساخت ریزترین ماشین آلات جهان به وجود آوردند و بر این اساس امکان ساخت موتورها، خودروها و یا حتی خرد نماینده های دانه های قهوه در ابعاد نانویی به وجود آمده است.
این ماشین آلات در فراوری مواد جدید و حسگرها و غیره کاربرد زیادی خواهند داشت. ژان پیر ساونج از سال 1983 جرقه این کار را زد و پیروزیت بزرگی را در مرتبط ساختن دو مولکول در یک زنجیره به دست آورد.
کمیته نوبل در این خصوص گفته است که این موتورهای مولکولی وضعیت موتورهای الکتریکی در سال 1830 را خواهند داشت. در آن موقع دانشمندان چرخ های مختلفی را می ساختند اما نمی دانستند که روزی آن دستگاه ها به قطارهای برقی، ماشین های لباسشویی، غذا سازها و سایر ماشین آلات تبدیل خواهد شد. اکنون دانشمندان پیش بینی می نمایند که در آینده جهانی ما بر پایه ماشین های ریز و غیر قابل مشاهده بنا گردد.
در سال گذشته نیز سه دانشمند پیروز شدند برنده جایزه نوبل شیمی شوند. توماس لیندال از سوئد، عزیز سانچار از ترکیه و پول مولدریچ از آمریکا برای مکانیزم ترمیم DNA جایزه نوبل شیمی 2015 را دریافت نموده بودند.
جوایز نوبل فیزیک، شیمی و پزشکی به عنوان مهم ترین جوایز نوبل شناخته می شوند اما این مراسم در بخش های دیگری هم برگزار می گردد. جایزه صلح نوبل هر ساله توسط کمیته وابسته به مجلس نروژ اعطا می گردد و سال جاری خوزه مانوئل سانتوس رئیس جمهور کلمبیا به دلیل انتها دادن به جنگ 50 ساله با شورشیان فارک این جایزه را از آن خود کرد.
نوبل ادبیات و اقتصاد نیز دیگر جوایزی هستند که توسط آموزشگاه سوئد و فرهنگستان سلطنتی علوم سوئد به خبرنگاران در حوزه خود تعلق می گیرد.
منبع: برترین ها