اهمیت حفاظت از محیط زیست در سفرهای نوروزی
به گزارش چاپار بلاگ، اقدامات کوچک ما در طول سفرهای نوروزی می تواند سهم بزرگی در حفاظت از محیط زیست داشته باشد و حتی در ابعادی وسیع به رشد فرهنگ زیست محیطی جامعه یاری کند.
واقعاً چندبار در طول زندگی مان شاهد صحنه هایی از این دست بوده ایم: زباله هایی که بعد از پیک نیک در دل طبیعت رها می شوند، آتش هایی که به خوبی خاموش نشده اند، کیسه های پلاستیکی که بدون کوچک ترین اهمیتی در دل طبیعت رها شده اند ، صدای موسیقی و سروصداهای آزاردهنده ای که به نوعی آلودگی صوتی ایجاد می نمایند و....
بااینکه تعطیلات نوروزی اغلب فرصتی عالی برای مسافرت، گشت و گذار در طبیعت، لذت بردن از چشم مقدارای طبیعی و بکر و زیبا و آب وهوای فوق العاده بهاری به شمار می رود، اما در همین روزها شاهد بدترین اتفاقات برای طبیعت هستیم و هیچ توجهی به بلایی که بر سر طبیعت می آوریم، نمی کنیم. اما چرا بعضی از ما نسبت به آن بی اهمیت هستیم؟ چرا هنوز در میان ما کسانی پیدا می شوند که بی پروا زباله ها را در محیط زیست رها می نمایند؟
اگر شما هم در تعطیلات نوروز قصد سفر دارید یا اکنون در سفر هستید، حتما تا خاتمهی این مطلب همراه باشید تا نکاتی را برای جهانگردی مسئولانه بدانید.
بعلاوه خوب است بدانید که خبرنگاران به شما در پیدا کردن برترین تور نوروز یاری می نماید. شما می توانید قیمت انواع تورها به مقصدهای داخلی و خارجی را با هم مقایسه نموده و سفرتان را مقرون به صرفه تر از همه جا برنامه ریزی کنید.
جالب است بدانید که طبق علم مدرن، طبیعت شامل مجموعه ای پیچیده از آب، هوا، خاک، حیوانات، گیاهان و انسان ها می گردد و این اجزا به مقدار ای به هم وابسته اند که نابودی هر یک، منجر به تضعیف سایر عوامل می گردد. در نتیجه حفظ محیط زیست وظیفه انسان ها است؛ چرا که نابودی آن، بی شک نابودی انسان را در پی خواهد داشت.
اما متأسفانه با شروع تعطیلات نوروزی و افزایش مسافرت ها، مدام صدای زنگ خطر و هشدارهای مختلف درباره حفظ طبیعت و درختان از زبان مسئولان شنیده می گردد که بیشتر در رابطه با آتش سوزی های گسترده در جنگل ها ، آلودگی رودخانه ها و سواحل و حاشیه جاده و رها کردن پسماند و حتی آسیب به محوطه های باستانی و طبیعی است و در این ایام از سال شاهد افزایش چند برابری آن ها هستیم.
باوجود تمام شعارها و توصیه ها، باز هم در همین ایام آسیب های جدی و گاهی اوقات جبران ناپذیری به طبیعت وارد می گردد که در کمال تعجب فقط و فقط با رعایت نکات کوچک، اما مهم از سوی خانواده ها و مسافران قابل پیشگیری است. یکی از این موارد استفاده بی رویه از پلاستیک و رها کردن آن در طبیعت است که باعث می گردد این زباله ها بیش از 500 سال در طبیعت باقی بمانند و به آلودگی محیط زیست دامن بزنند. این زباله ها حتی ازطریق وزش باد جابه جا و وارد رودخانه ها و کانال های آب می شوند، آب راهه ها را مسدود می نمایند وبه این ترتیب زاد و ولد حشرات افزایش می یابد. به عبارتی با زباله های پلاستیکی خود را بیشتر و بیشتر در معرض بیماری و نابودی قرار می دهیم. عملاً مصرف بیش از مقدار کیسه ها و بطری های پلاستیکی و به طورکلی ظروف یک بار مصرف که در ایام مسافرت مصرف آنها شدت بیشتری می گیرد، آن قدر به حاشیه رفته است که دیگر تقریبأ برای بیشتر مردم امری عادی محسوب می گردد.
یکی از کارشناسان محیط زیست معتقد است، اولین قدم برای جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، تهیه و تدوین الگوهای فرهنگی است که بتواند مردم را از آسیب های ریختن زباله در طبیعت و سایر آلودگی های زیست محیطی انسانی مطلع کند. به عنوان مثال دادن پلاستیک های جمع آوری زباله در مبادی ورودی شهر به مسافران، ایجاد محل هایی مناسب برای ریختن زباله و نصب علایم هشداردهنده ازجمله راهکارهای نجات طبیعت به شمار می رود. جالب است بدانید بر اساس آمارها، از هر تن زباله حدود 400 مترمکعب گاز گلخانه ای دی اکسید کربن و 600 لیتر شیرابه خارج می گردد.
بااین حال وقتی درباره حفاظت از محیط زیست صحبت می کنیم، منظور از آلودگی تنها زباله یا دود اتومبیل ها نیست. یکی از مهم ترین آلودگی هایی که جهانگردان نقش زیادی در آن دارند، مسئله آلودگی صوتی ا ست. اگر به دامان طبیعت می روید صدایتان را پایین بیاورید تا حیوانات را نترسانید و زمانی که از روستاها تماشا می کنید، به یاد داشته باشید که صدای بلند شما ممکن است مردم محلی را آزار بدهد.
یکی از توصیه های کارشناسان و مسئولان این است که در جنگل ها و منطقه ها مملو از درخت اقدام به روشن کردن آتش ننموده و سعی نمایند برای پخت غذا به جای استفاده از شاخه درختان و کندن بوته ها، از اجاق های خوراک پزی استفاده نمایند. درواقع بهتر است مسافران در زمان حضور در طبیعت، تا حد امکان از غذاهای آماده که احتیاجمند پخت مجدد نیست، استفاده نمایند و درصورت احتیاج به آتش، حتی الامکان از زغال آماده استفاده و حتماً خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش نمایند. چادر زدن و روشن کردن آتش در جنگل ها و مراتع و منطقه ها طبیعت گردی و سهل انگاری در خاموش کردن آن، خسارت جبران ناپذیری به طبیعت وارد می نماید و تنوع زیستی را به خطر می اندازد.
باید به این واقعیت نیز اشاره کنیم که بسیاری از طبیعت گردان دوست دارند، طعم شیرین اقامت در طبیعت را تجربه نمایند که این کار به لوازم و امکاناتی احتیاج دارد. چنانچه دولت ها و مسئولان جهانگردی و محیط زیست این امکانات را در اختیار مسافران قرار دهند، به عنوان مثال اگر خودشان هیزم آتش را از قبل تأمین نمایند، دیگر احتیاجی نیست که جهانگرد و مسافر درخت ها و شاخه را بشکند؛ مورد دیگر می تواند تعبیه منابع آب در محل های مناسب باشد، به گونه ای که پسماند آب حتی اگر با مواد شوینده شیمیایی ترکیب شده است، به نحوی جمع آوری گردد که آسیبی به بافت طبیعی گیاهان یا جانوران وارد نکند. شاید اصلاً به همین علت باشد که در بسیاری از اماکن تفریحی و طبیعی مدام تأکید می نمایند که فقط در محل های خاص می توان چادر زد. بنابراین چنانچه امکانات رفاهی برای مسافران فراهم گردد، قطعاً آسیب کمتری به محیط زیست وارد خواهد شد. تورهای طبیعت گردی نوروزی نیز می توانند در کنار درآمدزایی به طبیعت گردان در این زمینه ها مطلعی دهند. مطلعی از فضای محیطی که به آن وارد می شویم، اعم از اینکه آن منطقه متعلق به چه دوره ای است و پوشش گیاهی و جانوری آن چه قدر آسیب پذیر است، از ضرورت های سفرهای امروزی محسوب می گردد.
علاوه براین از آنجا که ایام نوروز مصادف با فصل گل دهی گیاهان است، مسافران باید محل اسکان خود را در منطقه های انتخاب نمایند که پوشش گیاهی و جنگلی کمتری داشته باشد و از لگدمال کردن و تخریب رستنی ها و شکست سرشاخه های درختان خودداری نمایند. بااین حال خیلی از مسافران برای رسیدن به سخت ترین مسیرها که رفتن به آنجا با خودرو سخت است، از اتومبیل شخصی استفاده می نمایند و به این ترتیب طبیعت را زیر چرخ های اتومبیل های آخرین مدل خود به راحتی له می نمایند، این موضوع منجر به ساییدگی و از بین رفتن تدریجی ریشه درختان یا نشست زمین می گردد و در نتیجه روال تخریب یک منطقه را تسریع می نماید.
یکی از موارد مورد علاقه مسافران آفرود سواری در منطقه ها کویری و جنگلی است که باید طبق شرایطی خاص انجام گردد تا به پوشش گیاهی و جانوری منطقه آسیب نرسد. به همین علت مسیر مشخصی برای این کار انتخاب می گردد و رانندگان آفرود باید قبل از سفر آموزش لازم را ببینند.
در خاتمه باید بگوییم که کارشناسان حفاظت از محیط زیست پیشنهاد می نمایند، در هنگام خرید سوغات به جنس کالا توجه کنید و سعی داشته باشید اجناس پلاستیکی و غیرقابل بازیافت نخرید. یکی از مواردی که شاید کمتر به آن توجه می گردد، این است که مسافران نوروزی بامعاینه فنی خودروهای خود و رعایت نکات محیط زیستی می توانند به تمیز نگه داشتن هوای لطیف بهاری یاری نمایند و نقش مؤثری در حفاظت از محیط زیست داشته باشند.
این موارد تنها بخشی از کوچک ترین صدماتی است که ما به محیط زیست وارد نموده و خود را به نابودی نزدیک می کنیم. تمام موجودات زنده روی کره زمین، به وظایف خود واقف هستند و بدون کوچک ترین کم لطفی آن را به خوبی ایفا می نمایند. این ما انسان ها هستیم که با تمام قوا کمر به نابودی و دشمنی با طبیعت بسته ایم. با طبیعت دوست باشیم تا سخاوت بیشتری از او ببینیم.
منبع: کجارو / ایرنا / choobni.com / kayhan.ir