روایت عکاس فرانسوی که از امام خمینی دستور گرفت ، قبل انقلاب ایران هیچ کسی نبودم
به گزارش چاپار بلاگ، گالری فکه در باغ موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس این روزها میزبان عکاس فرانسوی تبار میشل ستبون است.
خبرنگاران- زهرا کریمی: عکاسی که از طرف امام خمینی (ره) دستور گرفته بود تا رویدادهای انقلاب در ایران را به تصویر بکشد. اکنون نمایشگاه او با 150 عکس از دوران انقلاب اسلامی با عنوان فتح و ظفر تا 30 بهمن ماه در این موزه برپاست. با این عکاس خبری انقلاب ایران در گالری فکه به گفت وگو نشستیم.
- در دوران انقلاب اسلامی ایران، شما روزنامه نگاری جوان بودید. چطور شد که تصمیم به عکاسی و به خصوص عکاسی از رویدادهای انقلاب ایران گرفتید؟
آن روزها که امام خمینی(ره) در نوفل لوشاتو فرانسه زندگی می کردند من یکی از روزنامه نگارانی بودم که وقایع را دنبال می کردم و برای پوشش اخبار در جریان همه اتفاقات قرار می گرفتم. مصاحبه های روزانه من با ایشان باعث شد تا روز به روز به امام خمینی(ره) نزدیک تر شوم و در نهایت ایشان به من گفتند: برو به ایران و همه صحنه ها را عکاسی کن. زمانی که این فرمان را گرفتم یک روزنامه نگار جوان بی تجربه در عکاسی بودم. اما این نوع عکاسی و ثبت لحظه های هیجان انگیز باعث شد به همه دنیا معرفی شوم. تا قبل از انقلاب ایران من هیچ کسی نبودم و هیچ چیزی هم بلد نبودم اما با ثبت وقایع انقلاب در آن برهه از تاریخ مشهور شدم.
- با توجه به نبود امکانات امروزی در آن موقع مسائل بسیار بود. چطور از عهده مسائل برمی آمدید؟
الان خبرنگاران برای انتشار اخبار به همه دنیا اینترنت دارند. عکاسان هم از بهترین دوربین و لنزها استفاده می نمایند و برای سهولت عکس دریافت هنگام رویدادهای بزرگ در شهر از دوربین های پیشرفته استفاده می نمایند. اما آن موقع دوربین ها آنقدر مجهز نبودند و برای ثبت یک عکس در آن شلوغی باید با دوربین بازی می کردیم تا بتوانیم عکس خوبی بگیریم. برای انتشار فوری اخبار، همه اطلاعات از خبر، گزارش و عکس ها را در جعبه های چسب پیچی شده می گذاشتیم و به مسافرانی که به پاریس می رفتند می دادیم. جای خالی اینترنت را به این شیوه پر می کردیم. با مأموریتی که در آن سال ها داشتم الان خودم را امانتدار گنجینه تاریخ ایران می دانم. چون عکس های زیادی در دست من به یادگار باقی مانده است که برای تحویل آن به شهروندان ایران یک برنامه جامع و مدون دارم.
- به گفته بازدیدنمایندگان جوان عکس های شما برای آنها به مثابه ماشین زمان است. دورانی که ندیده و تجربه اش ننموده اند. برای بازگو کردن تاریخ ایران غیر از برپایی نمایشگاه چه برنامه دیگری دارید؟
در چهره بازدیدنمایندگان و به خصوص جوانان بازخوردهای جالبی را مشاهده می کنم؛ از تعجب، هیجان، تحسین، غرور و مهمتر از همه تفکرهای عمیق بعضی افراد و پرسش هایشان. همه این موارد مرا مشتاق تر می نماید که زودتر عکس ها را به ایران بیاورم. حدود 2 هزار و 700 عکس از ایران با موضوع انقلاب اسلامی و سبک زندگی مردم آن موقع دارم. این تعداد عکس برای ملت ایران است. چون من رویداد ملی و تاریخ ساز آنها را به ثبت رسانده ام و این متعلق به آنهاست نه من. وظیفه خودم می دانم همه آنها را به جوانان غیرتمند ایران بدهم. به مادرانی که فرزندانشان را به این انقلاب تقدیم نموده اند. هر بار که به برپایی نمایشگاهی در ایران دعوت می شوم از هیجان و خوشحالی نمی توانم از گنجینه عکس هایم تعدادی را انتخاب کنم. در نمایشگاه فعلی بعضی از عکس ها برای نخستین بار رونمایی شده اند. انتشار کتاب مجموعه عکس ها برنامه بعدی است که به زودی بعد از مراحل ویرایش به بازار ارائه می گردد. ایران کشوری دوست داشتنی با مردمی مهربان و تهران برای من شهر خاطره است. برای برپایی نمایشگاه عکس درباره انقلاب اسلامی ایران همواره آماده هستم.
منبع: همشهری آنلاین